|
Jarilla oli ilo osallistua herra Tam'in ja neiti Hoa'n häihin,
jotka järjestettiin aivan uuden asuntomme läheisyydessä.
Sulhanen toimi aikaisemmin AITCV:n palveluksessa ja valmistui myös
aikoinaan AIT:n MBA-ohjelmasta.
Hääpari toivotti hääpaikan ulkopuolella ensiksi
vieraat tervetulleeksi ja aulassa meitä odotti mielenkiintoinen ohjauskyltti,
jonka mukaan sulhasen vieraat menevät kerrokseen 6 ja morsiamen vieraat
jäävät ensimmäisen kerrokseen. Tämä nojaa
vanhoisiin perinteisiin, sillä aikaisemmissa kolmissa häissä
ollaan oltu koko porukka yhdessä.
Kuudennessa kerroksessa sitten oli katettu pöytiä noin 100 henkilölle
ja totesimme iloksemme, että AITCV:n väki joutui käyttämään
kahta pöytää, vaikka alussa luulimme pärjäävämme
yhdellä.
Tässäpä pitää kertoa yhdestä erikoisesta
tavasta täällä. Erityisesti edullisimmissa ravintoloissa
on tapana antaa asiakkaille hygieniset, ohuessa muovipakkauksessa olevat
käsipyyhkeet. Ja koska täällä on nykyään
ilotulituspapatit kiellettyjä, ei niitä suinkaan revitä
auki vaan poksautetaan ilkikurisesti nauraen kunnolla kämmenien välissä
(taitavimmat poksauttavat pakkauksensa kaksi kertaa). Jari halusi henkilökunnalta
sellaiset pyytää ja he (hymyillen kylläkin) antoivat ymmärtää,
että ei heidän tasoisessaan paikassa sellaisia tarjota. Ja sitten
olikin vain tyydyttävä paperipyyhkeisiin. Liian valotuksen johdosta
tämän tapauksen kuvat ovat tässä mustavalkoisena.
Morsian ja sulhanen vierailivat jokaisessa pöydässä hakemassa
onnellisen elämän toivotukset ja perinteiset lahjakuoret. Nykyinen
tapa on, että vieraat laittavat jokainen noin 50 Mk hääparille
lahjaksi.
Hääparille on tietysti vihkiminen tärkeä tapahtuma,
mutta minulle ei ole vieläkään selvinnyt, että millä
hetkellä he katsovat olevansa naimisissa. Parhaan ymmärrykseni
mukaan se tapahtuu myöhemmin juhlien jälkeen, kun morsian virallisesti
muuttaa illansuussa appivanhempiensa kotiin. Jossa yhä harvemmat viipyvät
muutamaa tuntia myöhemmin ennenkuin siirtyvät oman katon alle.
Ruokakin seurasi nykyajan perinteitä. Kosteaa
salaattia vuodenajan vihanneksista ja pähkinöistä, paneroitua
mustekalaa, paistettua kanaa, uunikalaa, kylmää riisivanukasta
maustettuna ja värjättynä gac-hedelmällä. Ja tietysti
lopuksi pakollinen riisikulho ja sen kanssa keittoa. Jälkiruuaksi
hedelmiä ja pääasiallisena ruokajuomana olut tai virvoitusjuoma.
Vaikka häät poikkeavat kotimaisista ilman
kirkkoa ja juhlallista lupausta, ovat ne Viet Namissakin tärkeät
ja iloiset juhlat, joiden suunnitteluun paneudutaan huolella ja toteutetaan
tyylillä.
Kommentteja ja muutosesityksiä otetaan mielihyvin vastaan
Viimeksi muutettu
16.07.2007 13:53
|